Project Description

Krvava grajska svatba

Povest iz turških časov iz Mengša

Zgodovinska povest iz 16. stoletja. Ljubezen med mengeško grajsko gospodično in turškim poveljnikom, ki se po splošno znani legendi usodno konča.
Ilustracije akademskega slikarja Vinka Železnikarja.

“Motivno sveža je ljubezen grajske gospodične Karoline z nenavadnim ženinom. Pisatelj Sivec profesionalno računa na obujeno slovensko bralsko zanimanje za zgodovinsko povest in streže tej bralčevi potrebi pisateljsko gladko in spretno.”
iz spremne besede dr. Mirana Hladnika

Ko se je praznično jutro, svetlo in polno zgodnje jesenske miline, razlilo s Kamniških planin na Mengeško polje, nihče niti v najgrših sanjah ni pomislil, da bi se tako mehak in topel dan lahko končal krvavo. Mengeš, naselje pod hribom Gobavico, le slabe tri ure hoda od Ljubljane, se je prebudil poln pričakovanj in mehkih jesenskih sanj. Sonce se je prijazno kazalo na nebu, polja in gmajne so se prebujale po dolgi poletni vročini iz jutranjega spanja z nekim posebnim vznemirjenjem, celo skromne slamnate strehe so se tokrat svetile nekam slovesno in bahavo, pa naj bo to v Malem ali Velikem Mengšu. Pa tudi grad na grebenu Gobavice, skupaj s cerkvico sv. Lovrenca, je bil tokrat videti kot dobrodušen vojščak, ki z vrha hriba prijazno motri svoje podložne vasi.

Založba: Založba ICO Mengeš
Leto izdaje: 1997
Obseg: 188 strani
Format: 20,6 x 14,6 cm
Naklada: 2.000 izvodov trde platnice

Knjiga je razprodana, lahko pa si jo izposodite v knjižnici.