Project Description

Najlepša božična pesem

NAJLEPŠA BOŽIČNA PESEM je knjiga, v kateri se pisatelj Ivan Sivec podaja po Avstriji in drugod po poteh pesmi Sveta noč, blažena noč. Največ se ustavlja v mestecu Oberndorf, kjer je ta čudovita božična pesem nastala, natančno pa predstavi tudi oba avtorja pesmi Josepha Mohra in Franza Xaverja Gruberja, pa tudi, kdo je prvi prepesnil Mohrovo besedilo pri nas in kako je pesem čez noč postala priljubljena med Slovenci.

Pripovedno besedilo je opremljeno z izvirnimi dokumenti, ki jih obogati tudi zemljevid in dvainšestdeset barvnih fotografij.

V tretjem delu knjige je objavljeno deset Sivčevih črtic, ustvarjenih iz mehkega božičnega prediva in sicer Miklavž peče piškote, Zeleno žito, Zvonjenje prepovedano, Božično drevesce, Tekmovanje v pokanju s karbidom, Strah ima velike oči, Žive jaslice, Konji na štefanovo, Boštjanova nedelja in Angelček v snegu. Kot nalašč za božični čas, za vse male in velike otroke sveta, ki vedno znova odkrivajo božično skrivnost.

Strokovni pregled: dr. Edo Škulj

/ Kaj je v knjigi /

BOŽIČNA SKRIVNOST

V Oberndorfu leta 1818
Josepf Mohr
Franz Ksaver Gruber
Miši ali poplave
Kako se je pesem razširila po vsem svetu
Izvirni razlog
Izvirnik odkrit leta 1995
Sicilijanska melodija
Cerkveni ljudski napevi
Pri jaslicah
Zdajšnja in izvirna melodija
O prvem prevajalcu Radoslavu Silvestru
Prvič natisnjeno besedilo v Zgodnji Danici
Tiha noč, sveta noč
Jakob Aljaž
Anton Foerster
Sveta Cecilija
Aljaževi Pevski spomini
Iz Triglavskega kralja
Sveta noč, blažena noč
Spominska kapela v Oberndorfu
Sporočilo pesmi
Nepozabno doživetje
Sveta noč,blažena noč v šestih jezikih
Jeziki, v katere je pesem prevedena

IZ OBERNDORFA V SVET V 62-ih SLIKAH

BOŽIČNO PREDIVO

Miklavž peče piškote
Zeleno žito
Zvonjenje prepovedano
Božično drevesce
Tekmovanje v pokanju s karbidom
Strah ima velike oči
Žive jaslice
Konji na Štefanovo
Boštjanova nedelja
Angelček v snegu

NEPOZABNO DOŽIVETJE

Lepo je, če ste za božič doma in pri polnočnici v domači cerkvi, a še posebej nepozabno doživetje je, če sveti večer za spremembo podoživite v Oberndorfu, na hribčku pred spominsko kapelo. Tam se tedaj zbere pet tisoč ali še več ljudi z vsega sveta, od domačinov do Slovencev in drugih Evropejcev, med izletniki in verniki pa je nenavadno veliko Američanov in – tako kot povsod po svetu – Japoncev. Sam sem se s svojo najdražjo (tako v vseh popotnih knjigah imenujem ženo Sonjo) udeležil spominske slovesnosti lani, na božični večer 2007. Tudi to leto je bilo v nekem pogledu jubilejno, saj je minilo 230 let od Grubarjevega rojstva. V spomin velikega skladatelja je tako lani izšla tudi posebno lepa znamka z Gruberjevim portretom. Na srečo je bilo tudi ravno toliko snega, da se je dalo kar lepo podoživeti leto 1818, hkrati pa nenavadno mrzlo, tako da bi nas bilo na prostem pred kapelo pošteno zeblo, če nas ne bi grela – Mohrova in Gruberjeva večna pesem Sveta noč, blažena noč.

Ob tem je treba povedati vsaj še dvoje. Iz Slovenije do Salzburga tudi v zimskem času sploh ni tako dolga pot, kot se zdi na prvi pogled, saj tja gor proti severu vodi dobra avtocesta, poleg tega pa se je pametno Salzburgu izogniti in kar takoj nadaljevati proti Oberndorfu, ki leži dobrih dvajset kilometrov višje od solnograške prestolnice. Prav nič pa ne boste naredili narobe, če se peljete mimo Salzburga v Nemčijo, torej na Bavarsko, po nekaj kilometrih pa vas kažipot usmeri v mesto Laufen oziroma v Oberndorf. Laufen in Oberndorf sta namreč sosednji mesteci. Prvo leži na desnem bregu reke Salzach, drugo pa na levem, v bistvu pa gre za eno mesto, s tem da ju reka Salzach deli na dve. S tem je povezano tudi tisto, kar marsikaterega turista močno zmoti. Na sveti večer je namreč v vsem Oberndorfu nemogoče dobiti prenočišče, ker so tako rekoč vsi hoteli in gostišča – tega pa seveda tudi ni prav veliko – zaprti! Avstrijci tako spoštujejo božič, da jim je veliko več do praznika kot do denarja, zato je nemogoče, da bi kjer koli dobili sobo za prenočevanje. V bližnjem nemškem Laufnu – od večine hotelov do spominske kapelice je samo kilometer hoda – pa je prenočitvenih zmogljivosti, kolikor si jih poželite, zato si je najbolj preprosto rezervirati prenočišče pač na nemški strani reke. Tako sva z mojo najdražjo po mučnem in neuspešnem iskanju po Oberndorfu storila tudi midva in potem presenečena ugotovila, da je bilo v najinem hotelu še več kot polovica sob praznih. Seveda Oberndorf lahko obiščete tudi poleti, prav tako pa spominsko kapelico in cerkev sv. Nikolaja sredi mesta, ob velikem parku. Avstrijci so iz pesmi Sveta noč, blažena noč nasploh znali ustvariti turistično zanimivost in dobičkonosen posel, saj so tako rekoč povsod, kjer sta slavna rojaka živela, uredili muzeje, še posebno velike v obeh rojstnih krajih in tam, kjer sta svojo zemeljsko pot sklenila. Večina teh krajev je v bližini Salzburga. Vsi so dobro označeni, do muzejev pa tudi vodijo velike opozorilne table. Muzeji so odprti predvsem poleti, v božičnem času pa le tisti v Halleinu, ki je eden največjih. Hallein leži na poti proti Salzburgu, zato vam svetujemo, da si ga ogledate prej, saj je poleg osrednjega v Oberndorfu tudi najbolje urejen in najbolj nazorno prikaže Gruberjevo življenjsko in ustvarjalno pot. Na dvorišču pred cerkvijo je Gruberjev grob, v cerkvi pa donijo Gruberjeve orgle…

Založba: Založba Družina Ljubljana
Leto izdaje: 2008
Obseg: 208 strani
Format: 23,4 x 17 cm
Naklada: 3000 izvodov trde platnice, 62 barvnih fotografij

Knjiga je razprodana, lahko pa si jo izposodite v knjižnici.