Project Description

Zlatobrad, Tavčarjev skrivnostni škrat

Slikanica ZLATOBRAD, TAVČARJEV SKRIVNOSTNI ŠKRAT je namenjena otrokom od 5. – 10. leta, kot prvo srečanje z našim pisateljem.

Naš Blegoš nad Poljansko dolino je res podprt s štirimi zlatimi stebri. Tudi to drži, da zlato varujem jaz, škrat Zlatobrad.
A ko sem dobrih 73 let spremljal pot našega odličnega pisatelja Ivana Tavčarja, sem spoznal, da so naši pravi zlati stebri tako v dolinah kot po hribih, tako po hišah kot po dvorcih pravzaprav naši zlati ljudje: delovni, pošteni, prijazni, dobrovoljni.
Pisatelj Ivan Tavčar je bil med njimi samo eden od pravih, klenih Poljancev! Zato bo vedno živel med nami!

Avtor besedila IVAN SIVEC (1949) je najbolj plodovit slovenski pisatelj, že dve desetletji pa je tudi med najbolj branimi. Napisal je 176 knjig, med njimi veliko otroških in mladinskih del. Po romanu Pozabljeni zaklad je bil posnet celovečerni film, po knjigah Vlomilci delajo poleti, Zakleta bajta in Princ na belem konju pa televizijski filmi oz. nadaljevanke. Napisal je tudi veliko zgodovinskih in biografskih romanov. Za svoje delo je prejel državno odlikovanje Red zaslug za narod, na svetovnem spletu Notable people je uvrščen med najbolj pomembne oz. ugledne Slovence.

Avtor ilustracij JURIJ ENGELSBERGER (1977) je eden najbolj priznanih sodobnih slovenskih avtorjev, diplomant Akademije za likovno umetnost, šolanje pa je nadgradil tudi na Academy of Art and Disign TAIK v Helsinkih. Ustvaril je več kot trideset slikanic oz. knjižnih ilustracij. Imel je več samostojnih in skupinskih razstav, aktivno sodeluje tudi v projektu japonskega pripovednega gledališča Kamišibaj. Za svoje izjemno delo je prejel več uglednih nagrad, med drugim tudi Zlati kamišibaj, Priznanje Hinka Smrekarja, Priznanje odličnosti ter nagrado Zlata ptica za oblikovanje in ilustracijo.

To je zgodba o skrivnostnem škratu in o enem izmed največjih slovenskih pisateljev – Ivanu Tavčarju.

Dovolite mi, da se najprej predstavim! Sem škrat Zlatobrad. Tako mi pravijo zato, ker pod Blegošem varujem zlato. Aha, še ne veste?! Naš Blegoš je podprt z zlatimi stebri. Škratov nas je sedem, vsak ima na skrbi po eno kovino, jaz zlato. Imam pa še kopico drugih dolžnosti in, povedano na uho, sposobnosti. A vse lepo počasi, tako kot to teče v naravi in v naši vasi.

Prva skrivnost! Na zelo vroč dan, 28. avgusta leta 1851, sem bil star natanko tristo let. Prav tega dne se je v Poljanah pri Kosmovih rodil prvi otrok. Dali so mu ime Janez. Pozneje se je podpisoval kot Ivan.

Naslov: Zlatobrad, Tavčarjev skrivnostni škrat
Avtor besedila: Ivan Sivec
Avtor ilustracij: Jure Engelsberger
Oblikovanje in prelom: Devet.design
Založba: ICO d.o.o., Mengeš
Obseg: 207 x 270 mm, 24 strani barvni tisk
Leto izida: 2023
ISBN: 978-961-7143-19-5
Cena: 19,90 EUR
Dosegljivost: na zalogi; nakup možen pri ICO d.o.o. oz tu