Project Description

Beg pred senco

Zgodba o mladem kmetijskem strokovnjaku, ki želi zbežati pred svojo senco, vendar mu to ne uspe, predvsem pa pripoved o tako imenovanih ‘zelenih kreditih’, ki niso dosegli svojega namena.

“Beg pred senco dokazuje, kako gosto so že spletene vezi med podeželskim in mestnim življenjem in kako daleč smo se že odmaknili od prestave, da je podeželje idiličen, bukoličen kraj oddiha, vikendaštva ali stika s prvinsko naravo.”
urednik Brane Gradišnik

Bili so tako prijazni in so mi dovolili, da lahko med popoldanskim počitkom pišem. Pravijo, da to ne more škoditi nikomur. In ker tu človek, če nič ne dela, kar otopi, bom res poskusil popisati svojo zgodbo.


Začelo se je menda tistega marčnega jutra, ko sem se odpravljal v Ljubljano.  Slabo sem spal, se vso noč premetaval, gledal vsakih nekaj minut na budilko, se v polsnu obračal in napol zbujen premišljeval, kako se bo izšlo.

Proti jutru je bilo res že tako toplo, da je s streh teklo kot ob dežju. Sneg se je vsepovsod topil kot v vročem loncu. Jug je prinašal najlepši letni čas tudi k nam v hribe.

Vstal sem precej pred uro, ko naj bi me zbudila budilka, ki me je navadno klicala v službo. To budilko sem si kupil ob prvi plači, po tistem, ko sem prvi mesec dvakrat zamudil službo.

Založba: Kmečka knjižna zbirka, Ljubljana
Leto izdaje: 1986
Obseg: 194 strani
Format: 20,6 x 14,6 cm
Naklada: 6.000 izvodov trde platnice z ovitkom

Knjiga je razprodana, lahko pa si jo izposodite v knjižnici.