Project Description

Prve lastovke

Zgodba o dveh meščanih, ki jima je dovolj življenja v mestu, večnih sestankov in nekonkretnih dejanj. Napotita se na podeželje kmetovat, tu pa naletita na številne težave.

“Sivčeve Prve lastovke pa niso samo izmišljena zgodba, ampak tudi kronika, zapis resnične življenjske poti mlade družine Okornovih, ki živijo in kmetujejo v dragi na Kočevskem, kamor so se preselili iz mesta.”
iz nepodpisane spremne besede

V sejni sobi je bilo zakajeno kot v prekajevalnici. Vijoličasti dim se je počasi vlekel proti oknu, ki je bilo napol odprto. Kljub temu je sestankujoče prekrivala gosta dimna zavesa. Nekadilci so slabe volje podpirali glave, z edino željo, čimprej izginiti iz te nemogoče sobe, kadilci pa so prižigali nove in nove cigarete in spuščali dim pod strop z največjim užitkom.

Bolj se je ura bližala drugi, bolj so postajali tako eni kot drugi nestrpni. Ob dveh se je vsem mudilo domov: enim po otroke, drugim na kosilo, tretjim na polje.

Zoran, visokorasel fant, pravzaprav že slabo leto tudi mož, je sedel ob strani. Veliko raje je delal, kot pa sedel na sestankih. Ko so ga izvolili v delavski svet, je mislil, da je zgrabil bika za roge, a je kmalu spoznal, da je bilo veliko odločitev sprejetih že prej, veliko vnaprej. Delavski svet je velikokrat potrjeval stvari, ki so bile že dogovorjene na občini ali celo na višji ravni.

Založba: Kmečka knjižna zbirka, Ljubljana
Leto izdaje: 1984
Obseg: 270 strani
Format: 20,6 x 14,5 cm
Naklada: 4.000 izvodov trde platnice z ovitkom

Knjiga je razprodana, lahko pa si jo izposodite v knjižnici.