Project Description

Sonce vzhaja počasi

Povojno dogajanje na kmetiji: ustanavljanje kmetijskih obdelovalnih zadrug, prisilno zaokroževanje kmetij, težki časi za slovenskega kmeta.

“Resnica včasih zaboli, tako kmeta kot mestnega človeka, vendar je neponarejena, odkrita. Morda je takšna ravno zaradi tega, ker so dala leta tisto varnostno razdaljo, da je roman-dokument lahko pristnejši in odkritejši.”

Tevž je dolgo strmel proti nebu, kot bi lahko na njem našel odgovor na tisoče vprašanj, ki so se mu motala po glavi. Ko ga je sonce za trenutek obsvetilo, se je zdrznil, saj se mu je zazdelo, da ga je nekdo obsvetil z ogledalcem.

Strmel je četrt ure, morda še več, ko se je le zavedel, da lenari brez potrebe, dela pa ima čez glavo. Trdno je zagrabil za sekiro in jo s podvojeno močjo zavihtel proti deblu, zavedajoč sem, da je samo delo tisto, ki človeku pomaga, da pozabi na vse.

Včasih je bilo drugače, si je prikimal Tevž. Pomagala mu je sestra, še prej pa oče. Oče je zdaj že štiri leta pod rušo. Že dlje časa je bil slab, tiste dneve, ko se je začela vojna, pa ga je na hitro pobralo.

Založba: Kmečka knjižna zbirka, Ljubljana
Leto izdaje: 1979
Obseg: 256 strani
Format: 20 x 14 cm
Naklada: 5.000 izvodov broširano

Knjiga je razprodana, lahko pa si jo izposodite v knjižnici.