Project Description

Neverjetne počitnice

15. knjiga v priljubljeni zbirki Srečna družina!

NEVERJETNE POČITNICE

Sorry, road story

Erjavčevi ugotovijo, da desetletnega Nejca ni več v sobi. Je pobegnil od doma ali ga je ugrabila mafija? Skušajo ga poiskati s pomočjo jasnovidke, bajaličarja in sošolca, potem pa stopijo v resno akcijo zasebni detektiv in policija. Napeta road story

Ilustracije: Uroš Hrovat

Na avtomobilskih poteh
Odpraviti se na pot z avtomobilom, je danes precej enostavno. Tako si vsaj mislimo in se, posebno na običajne poti, niti ne pripravljamo. Opravimo jih rutinirano, presenečenja so dokaj redka, če se znajdemo v dnevnih konicah v morebitnem zastoju, to nekako prenesemo kot nujnost, neizogibnost. Precejkrat nam pri tem pomagajo radijske postaje s svojimi informacijami stanja in problemov v prometu. Ob tem nam nezavedno tudi popusti potrebna pozornost na možnosti drugih pripetljajev v naši poti. To pa je v mnogi meri odvisno od naših navad in naše zmožnosti premagovanja nepričakovanih dogodkov tudi na poti. Če se zavedamo in dopuščamo možnost, da se nam tudi na običajni poti lahko kaj pripeti, bomo to precej lažje reševali. Naša vsakdanja psihofizična pripravljenost nam bo omogočila samoumevno spremljanje stanja avtomobila, od katerega smo na poti še kako odvisni. Delovanje motorja in vseh pomembnih sistemov lahko redno spremljamo preko množice indikatorjev v armaturni plošči, redno servisno vzdrževanje pa nam zagotavlja zaupanje. Še največja težava nastane, če se zgodi »gumi defekt«. Ob prazni pnevmatiki je potrebna menjava, tu pa že lahko naletimo na težave. Če vemo, kje se nahaja odsevnik, varnostni trikotnik, dvigalka, ključ za odvijanje vijakov in kako se vse varno ter učinkovito opravi, bomo uspeli dokaj hitro to tudi opraviti. Seveda, če je rezervno kolo v stanju, da bo opravilo svojo nalogo. Pogosto pozabimo nanj in kontrolo tlaka v njem, če ga je premalo, nam kaj dosti ne pomaga. Druga težava se lahko pojavi ob odvijanju vijakov, ki so pogosto močno priviti, časovna oddaljenost zadnjega posega v njih vse skupaj še oteži. Tako se kar naenkrat znajdemo v težavah, dodaten stres bo povzročila časovna stiska. Pomembno je tudi, kje in v katerem dnevnem ali letnem obdobju in vremenskem stanju se nam to zgodi. Poleti lažje vse skupaj prenesemo in tudi rešujemo, v dežju ali pozimi mnogo težje. Lahko se v nekem trenutku znajdemo v situaciji s premalo goriva, pogosto je temu vzrok časovna stiska, v kateri sami sebe prepričujemo, »saj bo šlo«”

/ odlomek iz knjige /

1.

GROZNO JUTRO

Priznam, tole grozljivo zgodbo bi morala napisati že zdavnaj prej. A je v naši srečni oziroma smešni družini Erjavec pač tako, da marsikaj pometemo pod preprogo. Baje tudi drugod ni kaj dosti drugače. Smo pač vsi podobni modeli. Ja, itak!

Da pa je nisem zapisala prej, je vzrok v tem, da sta mi starša pod močjo prisile zabičala, da tega, kar bom napisala zdajle, ne smem obelodaniti nikoli, nikoli in res nikoli, never! Sicer se mi bosta vzela ajped, dosmrtno zaplenila kovček z ličili in prepovedala uporabo računalnika za tri življenja.

A ker bolj ljubim resnico kot življenje, sem si vseeno drznila v poznih večernih urah spraviti na skrivni fajl eno naših najbolj strašnih družinskih zgodb. Life is life. (Življenje je pač življenje.) Opozorila sem vas samo zato, ker je zdaj še čas, da prenehati brati. Prav nič vam namreč ne privoščim, da tudi vas do pasu zakopljejo živega v zemljo. Nižjih kazni si ob tem niti ne predstavljam.

Začelo se je nekega na videz povsem običajnega sobotnega jutra. To je jutra, ko midva z mojim bratcem Nejčkom malce podrmohala oziroma se narediva, da sva sobotno mrtva, čeprav delava vse drugo, kot da bi skoraj do poldneva gledala pod kožo. Tistega jutra sem se vsa zaspana primajala iz postelje ob enajstih in trinajst minutk, to pa je čas, ko mami v kuhinji in dnevni pobriše že ves prah in potem mene ne zeza s takimi kmečkimi opravili. Tudi tokrat me je sprejela z znanimi frazami:

»O, gospodična so pa tokrat malce poležali! Samo do poldneva …«

Pretiravanje je v naši hiši vedno na prvem mestu. Sori, a tako pač je. Če bi se mi ljubilo, bi v trenutku znorela, tako pa sem ji v odgovor samo na široko zazehala kot nilski konj, potem pa ful brezvezno – kot da sem pravkar priplavala s potapljajočega se Titanika &ndash vprašala:

»Kaj pa bo danes za kosilce? Ful sem lačna!«

Na lačen, lačna, lačni je občutljiv tudi moj fotrček, ki je nekje v polmraku dnevne prebiral sobotno prilogo. Takoj je odstrnil časnik izza svoje veličastne sobotne ful pametne face in me pogledal, kot bi bila lanska megla:

»Aja, ti si … No, saj res, kaj bomo pa danes papcali?«

Mami tiste sobote ni bila pripravljena na nobeno štalo, zato se pač ni dala zmesti. Raje je vzela v roke sesalnik in z njim začela podirati nove sesalne rekorde za Guinnessovo knjigo. To pa za nas pomeni: pol ure sesanja: vsi živčni, tri četrt: vsi nori, eno uro: vsi blazni do daske. Ja, pri nas samo zaradi sesanja res lahko nastane original ludnica.

A tiste sobote je bila mami, imenovana tudi matka, še kar blaga z nami. Sesala je samo deset minut, potem pa obrnila cev k meni, češ, nadaljuj kar ti, moja ljuba hčerkica. Sama pa sem takoj poštekala, da se lahko izgovorim na Nejca, zato sem izdavila:

»Naj še malo poleži, revček. Včeraj je do enih ponoči igral igrice.«

V takem prijetnem razpoloženju sem odkrevsala do mame, imenovane hladilnik, in si kar sama pripravila kosmiče z mlekom. A, sori, da ne bo kake frke: z mlekom brez laktoze. To je zdaj in in jaz sem bila vedno za take fore.

Založba: Karantanija Ljubljana
Leto izdaje: 2016
Obseg: 138 strani
Format: 20,6 x 14,6 cm
Naklada: 800 izvodov trde platnice

Knjiga je razprodana, lahko pa si jo izposodite v knjižnici – tudi kot e-knjigo.