Project Description

Prešernova prva ljubezen

Slikanica PRVA PREŠERNOVA LJUBEZEN je namenjena otrokom od 5. – 10. leta, kot prvo srečanje z našim največjim pesnikom. V njej so na duhovit in hkrati preprost način prikazani vsi osnovni podatki o Prešernovem življenju in delu, od Poezij do Sonetnega venca, Krsta pri Savici in nastanka besedila za slovensko himno, za Zdravljico, Poudarek pa je na Prešernovi prvi ljubezni – Mariji Kljun iz Gradca – kateri se je Prešeren načrtno odpovedal, saj se je zavedal, da bi v primeru, če bi sprejel njeno igro, za vedno utonil v nemškem svetu. Tako pa se je zavestno predal – ljubezni do domovine. Besedilo in ilustracije so vpeljane na način, da Zemljo obiščejo vesoljčki, ki odkrijejo enega najbolj pomembnih Slovencev nasploh – Franceta Prešerna in njegovo neminljivo delo.

Avtor besedila IVAN SIVEC (1949) je najbolj plodovit slovenski pisatelj, že dve desetletji pa je tudi med najbolj branimi. Napisal je 173 knjig, med njimi veliko otroških in mladinskih del. Po romanu Pozabljeni zaklad je bil posnet celovečerni film, po knjigah Vlomilci delajo poleti, Zakleta bajta in Princ na belem konju pa televizijski filmi oz. nadaljevanke. Napisal je tudi veliko zgodovinskih in biografskih romanov, med drugim tudi tri o Prešernu. Za svoje delo je prejel državno odlikovanje Red zaslug za narod, na svetovnem spletu Notable people je uvrščen med najbolj pomembne oz. ugledne Slovence.

Avtor ilustracij JURIJ ENGELSBERGER (1977) je eden najbolj priznanih sodobnih slovenskih avtorjev, diplomant Akademije za likovno umetnost, šolanje pa je nadgradil tudi na Academy of Art and Disign TAIK v Helsinkih. Ustvaril je več kot trideset slikanic oz. knjižnih ilustracij. Imel je več samostojnih in skupinskih razstav, aktivno sodeluje tudi v projektu japonskega pripovednega gledališča Kamišibaj. Za svoje izjemno delo je prejel več uglednih nagrad, med drugim tudi Zlati kamišibaj, Priznanje Hinka Smrekarja, Priznanje odličnosti ter nagrado Zlata ptica za oblikovanje in ilustracijo.

To je zgodba o štirih robotkih in največjem slovenskem pesniku Francetu Prešernu. Robotki so v resnici vesoljčki z Umetno Robotsko Inteligenco. Zato nosijo oznako URI. Največ tovrstnih vesoljčkov je z oznako URI-14. Obstajajo tudi vesoljčki URI-15, a teh je zelo malo. Z oznako URI-14 pa jih v vesolju kar mrgoli.

Nekega lepega dne po Sončevem mrku so se vesoljčki URI-14 odpravili na rob ozvezdja Rimska cesta. Prvi URI-14 je predlagal svojim prijateljem:
“Malce se razglejmo naokrog! Da bomo vsaj videli, kaj se dogaja na tem koncu vesolja!”

Ker so bili vsi vesoljčki URI-14 zelo radovedni, so se s svojim svetloplanom – posebnim vesoljskim vozilom – spustili do Modrega planeta, ki se imenuje tudi Zemlja.

Naslov: Prešernova prva ljubezen
Avtor besedila: Ivan Sivec
Avtor ilustracij: Jure Engelsberger
Oblikovanje in prelom: Devet.design
Založba: ICO d.o.o., Mengeš
Obseg: 207 x 270 mm, 24 strani barvni tisk
Leto izida: 2022
ISBN: 978-961-7143-12-6
Cena: 18,00 EUR
Dosegljivost: na zalogi; nakup možen pri ICO d.o.o. oz tu