Project Description

Prstani za princesko Francesko

Barvna slikanica s pravljico o princeskini možitvi.

Ilustracije: Tina Švajger.

/ iz vsebine: /

KO JE PRINCESKA FRANCESKA DOPOLNILA ENAINDVAJSET LET, JO JE NJEN OČE, KRALJ KRISTIJAN, SKLENIL OMOŽITI Z NAJBOGATEJŠIM ŽENINOM. KRALJESTVO NI BILO V NAJBOLJŠEM STANJU, PESTILE PA SO GA TUDI SUŠE IN POMANJKANJE VODE. ZATO JE KRALJ OZNANIL, DA BO HČERKO DAL TISTEMU KRALJEVIČU, KI BO IMEL NAJVEČ ZLATA. RAD BI NAMREČ PO VSEM KRALJESTVU NAPELJAL VODO IZ JEZERA. ZA PRINCESKINO ROKO SO SE POTEGOVALI KRALJEVIČI BOGATIN, SVETLIN IN MATJAŽ … A VMES JE POSEGEL ŠE PALČEK, IN ZATO SE JE VSE IZTEKLO PRECEJ PRESENETLJIVO.


ZA SEDMIMI GORAMI, ZA SEDMIMI VODAMI JE STAL GRAD KRALJA KRISTIJANA. VSI NA GRADU SO SE POČUTILI DOBRO, EDINA TEŽAVA JE BILA V TEM, DA JE V KRALJESTVU KRALJA KRISTIJANA REDKO DEŽEVALO. ZATO SE JE TRAVA VEČKRAT POSUŠILA, ROŽICE NISO RASLE TAKO BUJNO KOT DRUGOD, GOZD OB GRADU PA JE ZAČEL RUMENETI.

»ČE BI IMEL VELIKO ZLATA, BI DAL V SVOJE KRALJESTVO NAPELJATI VODO NARAVNOST IZ GORSKEGA JEZERA!« JE PREMIŠLJEVAL KRALJ KRISTIJAN, DVORNI NORČEK TONČEK PA MU JE SMEJE SE ODVRNIL:

»KER PA GA NIMAŠ, PA SAMO ŽALOSTEN NA PRESTOLU KIMAŠ!«

POTEM SE JE KRALJ KRISTIJAN DOMISLIL NEČESA ZELO PAMETNEGA. KER JE NJEGOVA PREKRASNA HČERKA – PRINCESKA FRANCESKA – PRAVKAR DOPOLNILA ENAINDVAJSET LET, JO JE SKLENIL OMOŽITI. TODA POROČILA SE BO LAHKO SAMO S TAKIM KRALJEVIČEM, KI BO BOGAT IN BO IMEL VELIKO ZLATA.
DA PA TO NE BI BILO PREVEČ OČITNO, JE PRIPRAVIL VELIKO POJEDINO, NA KATERI NA MIZAH NI MANJKALO NE PURANOV NE FAZANOV, NE KRUHA NE POTICE, NE ŽGANJICE NE MEDICE.

Založba: Založba ICO Mengeš
Leto izdaje: 2008
Obseg: 24 strani
Format: 29,7 x 21 cm
Naklada: 650 izvodov barvni tisk, trda vezava

Knjiga je razprodana, lahko pa si jo izposodite v knjižnici.